CECAS assisteix a les Jornades de la fundació Jeiki

CECAS assisteix a les Jornades de la fundació Jeiki

Aquest proppassat 10 i 11 de novembre, Ferran Solé, director general de la fundació CECAS i els directors de la fase d’Acollida i Comunitat terapèutica, Judit Ballestero i Sergio González hem participat a les jornades “Adicciones y CIA”, a les quals se celebrava el 35è aniversari de la fundació Jeiki. Aquestes jornades han tingut lloc al Palau de Vila Suso, localitzat al centre històric de la ciutat de Vitòria-Gasteiz.

Aquestes jornades han estat un espai on s’ha pogut abordar gran part dels contextos del tractament de les addiccions, així com un espai de trobada entre professionals que dediquem la nostra atenció en aquest camp. Entre aquests, hem pogut compartir experiències, diferents punts de vista, abordatges alternatius, així com la valoració del futur de les drogodependències a mitjà i llarg termini.

Durant el primer dia, Juan Antonio Abeijón, metge psiquiatre, ha realitzat un recorregut ampli sobre l’evolució de les comunitats terapèutiques, l’estructura de les mateixes i la importància d’aquestes en l’abordatge de les drogodependències. Durant la ponència, ha plantejat preguntes i aportacions sobre els reptes propers a l’abordatge de les addiccions.

Pilas Fontestad Martí, psicòloga, ha continuat la jornada presentant el model de tractament en àmbit intrapenintenciari. Durant la ponència, ha compartit diferències i similituds així com un recorregut pel perfil atès, els objectius del tractament i la importància de l’equip multidisciplinari.

El matí l’ha acabat, José Luis Gonzalo Madorrán, especialista en psicologia clínica.

A la ponència “Addiccions i trauma” ha ressaltat la importància de la creació d’un aferrament segur com a mètode de prevenció a la infància, així com la importància de l’abordatge del trauma com a element indispensable i integrador en l’acompanyament terapèutic de la persona.

Després d’un descans, on a través d’un distés dinar, els diferents professionals assistents a les jornades hem pogut compartir la nostra manera de treballar, reflexionar sobre l’atenció que es duu a terme i fer un breu repàs sobre el perfil atès a la actualitat, així com la seva evolució; el psicòleg clínic, Ricardo Fandiño Pascual, ha dut a terme una contextualització del fenomen addictiu.

Ricardo ens ha explicat la creació de la conducta addictiva, remarcant la fase de l’adolescència com un element important per psicoeducar, prevenir i repassar l’evolució dels adolescents en el present, i aquests nadius tecnològics i la repercussió que això pot comportar amb el canvi de paradigma.

Finalment, professionals de la Fundació Norbera, Ai Laket, Berrizt i COTA, han dut a terme una taula rodona on han pogut compartir sobre addiccions i adolescència, les repercussions de la pandèmia al món de les addiccions, així com opinions sobre el futur de aquest.

En acabar les jornades d’aquest primer dia, hem tingut l’oportunitat de visitar la Comunitat Terapèutica urbana que la Fundació Jeiki té al centre de Vitòria-Gasteiz. Javier Mariño, director de la fundació ens va ensenyar les instal·lacions i ens va presentar la feina que realitza l’equip en atenció als residents.

 

El divendres 11 de novembre, últim dia de la jornada, la psicòloga i psicoterapeuta Belén Ortega Belle, ens ha compartit les seves reflexions sobre l’abordatge de la Teràpia Breu Estratègica i la importància d’aquest com a detector de símptomes, així com l’ús d’aquesta eina com a complement a l’acompanyament del procés personal de la persona addicta.

Posteriorment, la doctora en Psicologia Ana Isabel Estévez Gutierrez ha fet una explicació sobre l’abordatge de les addiccions comportamentals. Ha destacat la importància de prevenir aquest fenomen com a element potencialment addictiu a la societat actual. També ha ressaltat l’important paper de la societat a poder construir una “consciència” que ens permeti adequar-nos en el context social amb una gestió emocional òptima.

Finalment, el psicòleg Jose Luis Sancho Acero ha parlat sobre la importància de la família en l’abordatge de les addiccions com a part fonamental del mateix. Ens ha donat pistes sobre com poder difuminar-ne la disfuncionalitat i generar aspectes de funcionalitat i autonomia. Ha esmentat aquesta com a eix prioritari en la prevenció, diagnòstic i tractament del pla de treball.

Com a cloenda de les jornades, Itziar Larizgoitia, directora de Salut Pública i Addiccions del govern basc; Jon Urresti, president de la Fundació Vital i Maite Sebal, directora de Càritas Vitòria-Gasteiz i vicepresidenta de la Fundació Jeiki, han donat un discurs d’agraïment, així com la posada en valor de la tasca que els professionals assistents dediquem a l’acompanyament de persones.

 

Judit Ballestero Moral, directora de la fase Acollida de la Comunitat Terapèutica d’Homes

Sergio González Díaz, director de la fase Comunitat de la Comunitat Terapèutica d’Homes

 

Comparteix aquest post