JORNADES NOUS CONTRACTATS FUNDACIÓ CECAS 2022

JORNADES NOUS CONTRACTATS FUNDACIÓ CECAS 2022

El passat 5 i 6 d’octubre es van celebrar les Jornades de Nous Contractats de la fundació CECAS de l’any 2022 en la que es forma al nou personal de l’entitat en la seva incorporació.

Els objectius d’aquestes jornades, assolits en escreix, van ser crear un espai de trobada i coneixement de professionals contractats recentment a CECAS, informar d’aspectes de prevenció de riscos laborals, reflexionar sobre els trets principals de la conducta addictiva a les substàncies, aprofundir en el perfil de l’addicció de la dona i conèixer l’àmbit familiar, social i sanitari vinculat al tractament terapèutic de la fundació.

Hi varem participar 10 professionals: la Paula Espí de la Comunitat Terapèutica de Tarragona, el Valentín López i el Fran Mercado de la Comunitat de Can Puig, la Marta Escolà de l’equip sanitari, la Laia García, el Felipe Urrutia, la Núria Fernández i la Laura Pascual d’Acollida (Banys Nous) i l’Alba Tella i el Joan Gil de Serveis Generals.

En la primera jornada, duta a terme al local de Càritas Catalunya, el director general de CECAS Ferran Solé va presentar les jornades i els ponents. La primera xerrada va ser a càrrec del Joan Ramon Farré (responsable de Gestió del Coneixement de CECAS). L’encarregat de les jornades va donar les formacions “Trets de la conducta addictiva a les substàncies. Elements per l’observació, la reflexió, el tractament i avaluació” i “Característiques essencials de la metodologia dels recursos residencials d’intervenció en drogodependències”. En aquestes xerrades, Farré va dibuixar, de forma molt clara i participativa amb el nou personal de l’entitat, el perfil de la persona drogodependent: impulsivitat, bloqueig emocional, curt terminisme, baixa tolerància a la frustració, etc. Alhora, va distingir diverses fases en que aquestes característiques van variant: la fase de la personalitat preaddictiva, la fase del drogodependent en actiu i la fase de les modalitats defensives.

Aprofundint en el perfil de la persona drogodependent, Claustre Ventura (directora de la Comunitat Terapèutica de dones de Tarragona) ens va explicar els trets específics de les dones drogodependents: el poc suport extern en el seu procés terapèutic, la maternitat, el tipus de substància, la dependència emocional a la parella, la motivació de l’ús de la droga, etc. Aquestes característiques van formar part dels motius pels quals CECAS disposa avui de l’única Comunitat Terapèutica al país destinada exclusivament a dones. En aquests 16 anys d’existència s’han atès a 630 dones i familiars d’aquestes en un estil terapèutic especialitzat per a dones (menys rígid i més participatiu).

En la darrera exposició del 5 d’octubre “Característiques de la família de l’addicte. Genograma”, la psicòloga familiar Laura Pascual i el Joan Ramon Farré van explicar la importància de la família en el procés terapèutic de la persona drogodependent. També ens van desgranar el treball amb les famílies, que es realitza des del paradigma sistèmic i amb l’ajuda d’un instrument, el Genograma, un traçat que dibuixa les relacions intrafamiliars i en detecta les disfuncions que caldrà treballar per ajudar a la persona drogodependent en el seu procés.

La següent jornada va començar amb el director del Centre d’Atenció i Seguiment a la Drogodependència (CAS) i director mèdic del CECAS Joan Vidal. Vidal va aprofundir en els aspectes de l’àmbit sanitari vinculats al tractament terapèutic del CECAS. Ens va definir l’addicció, ens va explicar les seves causes i ens va il·lustrar sobre com funcionen les addiccions a nivell químic. També va enllistar les diferents drogues (alcohol, al·lucinògens, amfetamines, barbitúrics, etc.) i va exposar, amb un exemple, com es desenvolupa la primera entrevista de tot el procés d’atenció i seguiment mèdic de la persona drogodependent que fem al CECAS.

En la xerrada “Aspectes de l’àmbit social vinculats al tractament terapèutic del CECAS. Abordatge de la Patologia Dual al CECAS” les treballadores socials Marta Botija i Eulàlia Balaguer ens van informar de les tasques que realitzen per acompanyar a la persona usuària i van recordar que el primer contacte amb CECAS que té la persona drogodependent, a part de consergeria, és l’entrevista de valoració que fan amb elles. En aquesta entrevista es fa un informe complet de la persona (judicial, laboral, familiar, social, formatiu, etc.) i es decideix quin copagament, com a símbol de compromís amb la teràpia, realitzarà la persona drogodependent tenint en compte l’evolució de la seva situació econòmica. En aquesta entrevista s’aclareixen els dubtes, les expectatives, les motivacions, etc. En la resta de fases del procés terapèutic (Acollida, Comunitat i Reinserció –i en algun cas SAVA) les treballadores socials treballen amb les persones usuàries diferents qüestions administratives i legals i de derivacions (empadronament, tràmits judicials, renovació del DNI, Renda Garantida de Ciutadania, derivació a pisos d’inserció, etc.). També van recordar que CECAS, seguint amb els seus valors, guarda 5 places per persones sense regularitzar i 5 persones de mesures penals alternatives. També es reserven unes altres 10 places (3 residencials) per les persones que pateixen Patologia Dual (que tenen un trastorn mental sever i pateixen una addicció). En aquest cas, CECAS rep l’ajuda de l’equip psiquiàtric de l’Hospital Sant Joan de Déu.

La darrera xerrada, sobre “Riscos Laborals” la va oferir la Guillermina Martín de SEPRA, una cooperativa de prevenció integral que treballa conjuntament amb la fundació. Martín va fer una explicació detallada de tots els factors de risc, dels danys derivats a la feina i dels riscos del lloc de treball, sobretot centrant-se en les relacionades amb les tasques administratives i de gestió.

Durant les jornades, es van tenir moments de conversa i distensió entre els nous treballadors i treballadores, a l’estona de l’esmorzar i el dinar, en que es van explicar diferents experiències i anècdotes a CECAS. Això va ajudar també a tenir una visió més general de tot el que fa la fundació per a les persones drogodependents.

Unes jornades que van agradar molt i que van ser possibles gràcies a la tasca del Joan Ramon Farré i totes les persones ponents, així com la resta de treballadors/es de la casa que van reorganitzar els distints serveis per tal de que alguns/es companys/es participessin en aquestes jornades.

Joan Gil i Oliveras (Serveis Generals).

Comparteix aquest post